Tuinverlichting

Sfeer, functionaliteit en veiligheid zijn de belangrijkste redenen om tuinverlichting aan te leggen. Als uitgangspunt is er altijd als eerste de vraag of iets belicht of verlicht dient te worden. Bij de realisatie van een nieuwe tuin vormt naast de ontwerptekening en het beplantingsschema ook de tekening met elektrische bedrading een wezenlijk onderdeel.

Tuinverlichting voor zomer én winter

De maan biedt niet voldoende licht om te dienen als (sfeer)verlichting voor uw tuin. Tijdens warme zomeravonden op het terras is extra tuinverlichting onmisbaar. Maar sfeervolle tuinverlichting is zeker ook wenselijk tijdens de wintermaanden wanneer u de tuin vanuit uw behaaglijke binnenruimte bekijkt. Te vaak ervaren we de wintertuin nog als een donker gat en gaan de gordijnen dicht bij het vallen van de avond. Een gemiste kans!

Verlichting is een wezenlijk onderdeel van uw tuin

Tuinverlichting kan ook dienen om de vormgeving te versterken en net als bij beplanting is het hier van belang de juiste keuzes te maken. Zo is het in de winterperiode belangrijk de dieptelijnen te beschijnen of een kunstwerk, verscholen in de begroeiing, door een onzichtbaar spotje uit te lichten. Vanuit de huiskamer valt er zo volop van de tuin te genieten. In de zomer, wanneer het leven zich vooral ook buiten afspeelt, verdient het aanbeveling om in de beplanting rond het terras tuinverlichting te verwerken. Ook de vijver, die juist in deze periode een hoofdrol vervult, mag tijdens de lange zomeravonden gezien worden.

Meerdere lichtpunten

Een grillig groeiende solitairboom verdient het om jaarrond verlicht te worden. We werken in dit soort situaties bij voorkeur met meerdere lichtpunten. Dit zorgt voor een spannender totaalbeeld en een minder harde schaduw. Het gegeven dat niet alleen het licht maar ook de schaduw een belangrijke rol speelt bij tuinverlichting wordt nog al te vaak onderschat.

Tuinverlichting kan ook dienst doen als oriëntatie, als ‘bewegwijzering’. Verlichte traptreden en vijverranden vormen geen struikelblok meer tijdens een nachtelijke wandeling en bezoek vindt zonder ongemakken vlot de weg naar de ingang van het huis en terug. Een bijkomend voordeel van tuinverlichting met lichtstralen die laag bij de grond blijven, is de intieme, sprookjesachtige sfeer die kan ontstaan door de afwisseling van getemperd licht in combinatie met schaduw.

De aanleg van tuinverlichting langs nieuwe, nog in te voegen bestrating

Inbraakwerende functie

Moderne inbraakwerende tuinverlichting is voorzien van een signaleringssysteem waardoor de buitenlamp alleen aanspringt wanneer een infrarode straal onderbroken wordt. Dit felle licht heeft een preventieve en signalerende werking. Voor een sfeervol avondje in de tuin passen we sfeerverlichting toe.

Wilt u meer weten over professionele tuinverlichting? We adviseren u graag in onze tuinstudio.

Menu