Een (zwem)vijver

Een vijver aanleggen is vakwerk. Het begint al met de juiste materiaalkeuze. Zowel het type vijver dat u wilt laten aanleggen als het gewenste formaat hebben hier invloed op. Verder is natuurlijk ook de gewenste sfeer van grote invloed op de keuze voor het juiste type vijver voor uw tuin. Moet de vijver een natuurlijke aantrekkingskracht hebben op flora en fauna zodat u een idyllische en romantische sfeer creëert? Of wilt u een vijver als een strakke spiegel waarin de wolkenhemel reflecteert?

Zwemmen in uw eigen vijver? Die wens wordt de laatste jaren voor steeds meer tuinliefhebbers werkelijkheid. Een zwemvijver is niets anders dan een natuurlijk alternatief voor een zwembad. Een groot verschil is het ontbreken van chemische bestanddelen in het water. Dat maakt zwemmen tot een compleet andere evaring. Het water is zachter, natuurlijker en chloorvrij. Dat voelt uitermate natuurlijk!

Advies over het juiste type tuinvijver

Wij hebben een zeer ruime ervaring op het gebied van tuinvijvers. Wij kunnen u adviseren wanneer het verstandig is om te kiezen voor een natuurlijke vijver, een betonnen vijver, een voorgevormde vijver of een vijver van folie. Informeert u gerust naar de mogelijkheden. Op basis van uw wensen creëren wij uw droomvijver.

Een vijver is een spiegel in uw tuin

Een groot strak wateroppervlak dat de oer-Hollandse luchten prachtig weerspiegelt. Dat is typerend voor een echte spiegelvijver. Van Raaijen Hoveniers weet wat er nodig is voor het aanleggen van een heldere, strakke vijver. De uitstraling van zo’n spiegelvijver is vaak statig en modern. Grootte, details en materiaalkeuze zorgen voor de uiteindelijke sfeer.

Zwemvijvers als totaalconcept

Tijdens de inventarisatie van uw wensen kijken we tevens naar de beste locatie voor de zwemvijver in uw tuin. We controleren de grondwaterstand en bodemopbouw en maken een ontwerp dat aansluit bij de sfeer van de omgeving. Natuurlijk kunnen we een zwemvijver ook integreren in een totaalconcept voor uw nieuwe tuin. Alles is mogelijk. Laat uzelf goed voorlichten door onze tuinontwerper.

De zwemvijver past helemaal in de trend om wellness en milieubewustzijn te combineren. Het principe van een zwemvijver is uiterst eenvoudig. Een pomp laat het water stromen door zand, grind en planten. Zo zuivert de zwemvijver zichzelf. Waarom zou u nog op vakantie gaan, als alle ingrediënten voor ontspanning in uw eigen achtertuin aanwezig zijn? Er is meer mogelijk met een zwemvijver dan u misschien denkt. Wij zetten de opties graag voor u op een rijtje.

Kinderen die in de zwemvijver zwemmen en spelen, kunnen gerust een slok water inslikken. Het water van een zwemvijver bevat namelijk geen chemicaliën. Doordat een zwemvijver van binnen bekleed is met zwarte folie, warmt het water na een paar dagen mooi al op tot boven de 20°C. Kunstmatige verwarming is niet nodig. Dat scheelt een hoop energie.

Een zwemvijver betekent keuzes maken

Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken. Wilt u wel of geen vissen in uw vijver? Heeft u een voorkeur voor grote weelderige planten of juist voor een meer strakke uitstraling? Een trap, vlonder, springplank of brug? Op basis van uw wensen maken wij het ontwerp voor uw zwemvijver. We brengen in kaart welk materialen er nodig zijn, wat de onderhoudsfrequentie is en welke filters nodig zijn om het water helder te houden.

Luxe zwemvijver voor puur zwemplezier

In de natuurlijke landgoedtuin van de familie Schmitz is het pronkstuk de exclusieve zwemvijver. De familie wilde voor hun nieuwe tuin een pure, natuurlijke uitstraling. En er moest gezwommen kunnen worden. Maar een blauwe bak met een opstaande rand en een kap zou volkomen uit de toon vallen. Daarom viel de keus op een zwemvijver. Wie denkt aan zwemmen in een vijver, voelt kriebelende waterplanten en modder tussen z’n tenen. Ieeeew! Maar dat is hier totaal niet het geval omdat het water wordt gezuiverd door de beplanting in een apart deel van de vijver. Mabelle Schmitz is blij met haar ideale zwembad: “Het water is heerlijk zacht. En we hebben er ook nog eens weinig onderhoud aan. Het stoort niet als er een keer een blaadje in valt.” Zwemmen in je eigen tuin, zonder chloor op je huid, dat is nog eens een luxe.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een (zwem)vijver in uw tuin? We adviseren u graag.

Modeste Herwig

Tuinboekenauteur en -fotografe

Juist bij een vijver met strakke lijnvoering is een perfecte uitvoering essentieel. Ik heb inmiddels duizenden tuinen bezocht en heb van alles voorbij zien komen; vijvers met scheve randen of slecht weggewerkte folie. Dat lijken details maar ze kunnen erg storend werken. Van Raaijen staat bekend om haar vakmensen die veel ervaring hebben met harde materialen. Daarom heb ik hen ingeschakeld voor de aanleg van mijn eigen tuin.

Menu