- Kan in oude stijl terug worden gebracht (conform regelgeving in de grachtengordel)
- Klassieke beplanting met bijvoorbeeld rozen en een mix van Engelse borderplanten
- Uitgemeten symmetrie in combinatie met strak geknipte wintergroene snoei-elementen
- Of een verfrissend vernieuwend ontwerp met kunstgras en trappartijen van beton
- Terrassen en trappartijen zijn van Belgisch hardsteen met gebakken klinkers en een vleugje grind
- Potten zijn vaak houten kuipen waarin een orangerieplant niet misstaat
- Het formaat is meestal smal en lang
- Een ruim terras (als vlonder), op gelijk niveau met de leefruimte
- Een lange border, eventueel in combinatie een lange vijverpartij
- Vallend water als camouflage voor het geluid van de buren
- Tegels – keramisch of beton – gaan goed samen in dit soort tuinen
- Een oase van rust in een hectische stad
De grachtentuin: eeuwenoude historie
De grachtentuin kent een eeuwenoude historie in de bruisende wereldstad Amsterdam. De allure van de stad wordt weerspiegeld in de talloze grachten. Rijk gedecoreerde gevels getuigen van een indrukwekkende geschiedenis waarin ook tuinen een belangrijke rol speelden. Gelukkig wordt het historisch belang van de monumentale grachtentuin op waarde geschat. Op veel plaatsen in de stad zijn deze tuinen al gerestaureerd of wordt daar aan gewerkt. Belangrijke ‘museumstukjes’ blijven zo ook voor volgende generaties bewaard.
Grachtentuin in monumentale stijl
Deze grachtentuin heeft een geheel symmetrische indeling met als absoluut hoogtepunt de in het midden van de tuin gesitueerde kruisvormige waterpartij met fontein. Dicht tegen de waterpartij geplaatste buxushagen en piramides van Taxus versterken de vormgeving. Verder zorgen lage buxushagen – steeds symmetrisch geplaatst langs paden van grind – voor een duidelijke structuur in deze grachtentuin. Het verhoogde tuindeel achterin de tuin verbindt deze grote monumentale grachtentuin met de smallere cottagetuin die ook toebehoort aan het aangrenzende pand.
Monumentale grachtentuin – Ontwerp: Robert Broekema
Specifieke aandachtspunten
Een grachtentuin kent zijn eigen specifieke aandachtspunten. Zo ontbreekt vaak een achterom waardoor al het materiaal door of over het huis moet worden aangevoerd. Bij Van Raaijen Hoveniers hebben we veel ervaring met dit soort uitdagingen. Wij weten als geen ander om te gaan met alle bijkomende praktische ‘problemen’ omdat we al meerdere tuinen in onze hoofdstad hebben aangelegd. Elke nieuwe grachtentuin zien we als een nieuwe uitdaging.
Een gezamenlijke tuin
Drie Amsterdamse grachtenpanden naast elkaar met elk een tuin van 20 ruim meter diep en 6 tot 8 meter breed. Lang en smal met afscheidingen van hoge hagen en schuttingen. Zonde, vond een van de eigenaren en vroeg Robert Broekema voor het ontwerp . Het moest één grote tuin worden waarin alle verschillende wensen werden verwezenlijkt.
Robert Broekema bedacht een langwerpige vijver die van links naar rechts door alle tuinen loopt. Deze vijver laat de tuinen weer breder lijken en verbindt de drie verschillende sferen. Ook het gras achterin is een verbindend element. De tuin van het eerste pand kreeg veel vaste-plantenborders, terwijl de kantoortuin achter huis 2 strak werd ingericht zonder beplanting. De tuin achter huis 3 is een mix van de andere twee.
Een gezamenlijke tuin – Ontwerp: Robert Broekema
De moderne grachtentuin
De grachtentuin in moderne stijl bewijst dat een grachtentuin niet per definitie in monumentale stijl uitgevoerd hoeft te worden om de kenmerkende sfeer van een traditionele grachtentuin te behouden.
Moderne grachtentuin – Ontwerp: Robert Broekema
Wenst u meer informatie over grachtentuinen en/of referentieprojecten? We horen graag van u.