De Amsterdamse grachtentuin

In de Amsterdamse grachtengordel is het zelden stil. Maar tussen de grachten liggen eilanden van ongehoorde rust en schoonheid. Daar – aan de achterzijde van de historische, statige panden – hoor je vooral vogelgeluiden en bladgeruis. Welkom in de grachtentuin; een oase van rust in de stad.

De Amsterdamse grachtentuinen kennen een lange geschiedenis. Ze zijn zo oud als de stad zelf en de aanleg van de grachtengordel in de 17e eeuw in het bijzonder. Van formele, historische tuinen met parterres tot romantische privétuinen met weelderige beplanting… Na honderden jaren van ontwikkeling delen alle tuinen voor eeuwig een gemeenschappelijk historisch verleden.

Grachtengordel Amsterdam

Het ontwerpen van de grachtentuin

In het verre verleden waren de grachtentuinen achter de statige huizen vooral kijktuinen. De tuin moest vanaf de bel-etage vooral een mooi plaatje zijn. Kunst speelde in deze tuinen dan ook een grote rol. In de loop der jaren hebben de grachtentuinen een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Sinds de verhuizing van veel kantoren van de binnenstad naar de Zuid-as neemt de particuliere bewoning van grachtenhuizen – en daarmee de belangstelling voor tuinen – weer toe. Anno nu creëren we in de grachtengordel dan ook vooral leeftuinen, geheel in de stijl en naar de wens van de bewoners en gebruikers.

We zien meer en meer de vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen met een samensmelting van diverse stijlen waarin het historische belang van de oude stad behouden blijft. Zo laten we het verleden voortbestaan in een traditionele vorm met behoud van zoveel mogelijk authentieke details. En krijgt de grachtentuin hier en daar ‘een vleugje modern’ door wat eigentijdse accenten toe te voegen. Geheel in harmonie en met respect voor de historie en omgeving.

Tuinontwerp grachtentuin AmsterdamDe juiste balans in de grachtentuin

De meeste grachtentuinen zijn smal en langgerekt van vorm. Het is de kunst – en onze uitdaging – om telkens weer de juiste balans te vinden in het ontwerpen van de perfecte grachtentuin. De balans tussen de zichtas en dwarslijnen, tussen groen en verharding, ruimtelijkheid en privacy, zon en schaduw. Ontwerpen is een kwestie van de juiste keuzes maken. Bewust kiezen voor de juiste vorm, het lijnenspel, de inrichting; voor nu en de toekomst. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een hoogteverschil dat zorgt voor een geweldig perspectief in de grachtentuin. Of voor weelderig groen dat zorgt voor heerlijke schaduwmomenten in de zomer. Ons uitgangspunt is altijd een rustig en harmonieus beeld te creëren met jaarrond sierwaarde.

Het ontwerpen van de grachtentuin in vijf stappen

In deze vijf stappen creëren we een unieke grachtentuin die aansluit bij de wensen van de bewoners en gebruikers.

 

 

  1. Onze tuinarchitect meet uw grachtentuin in en neemt de situatie en omgeving in zich op. U ontvangt op basis hiervan een offerte op maat voor het ontwerpen van uw grachtentuin;
  2. Na uw akkoord maken we een complete inventarisatie van uw wensen en ideeën. Op basis hiervan werken wij het (concept) tuinontwerp in kleur en op schaal uit. We nodigen u uit voor de eerste presentatie hiervan;
  3. Na deze presentatie verwerken we (eventuele) aanpassingen en werken we het definitieve tuinontwerp uit inclusief tuininrichting en tuintechniek;
  4. Vervolgens gaan wij aan de slag met het beplantingsplan op maat, passend bij uw wensen, de grondsoort en omgeving. Onze beplantingsexperts combineren creativiteit met een zeer uitgebreide plantenkennis;
  5. Wij leveren het complete, definitieve tuinontwerp en inrichtingsplan van uw grachtentuin op, inclusief beplantingsplan, plantbrochure en (indien gewenst) verlichtingsplan. Op basis hiervan kunnen wij u een passende aanbieding doen voor de aanleg van uw grachtentuin.

De aanleg van de grachtentuin

Gezien de unieke, bijzondere ligging van de grachtentuin in de Amsterdamse binnenstad is een efficiënte werkvoorbereiding essentieel. Wij hebben tientallen jaren ervaring met het aanleggen van grachtentuinen en de hierbij behorende specifieke uitdagingen. Denkt u hierbij aan het aanvragen van vergunningen, het verzorgen van grondwerk met oog voor de grondbalans, het aan- en afvoeren van materialen en natuurlijk de vakkundige aanleg van groen en verharding. Wij werken uitsluitend met (bewezen) kwaliteitsproducten en -materialen. Ook adviseren we u graag over de belangrijke investering in de juiste grond, waterhuishouding en structuur. Dit vormt de basis voor jarenlang tuinplezier.

Tuininrichting en tuintechniek

Naast het ontwerp en de aanleg kunnen wij ook de complete inrichting van uw grachtentuin verzorgen. Zoals bijvoorbeeld het leveren en plaatsen van hoogwaardig tuinmeubilair, een buitenkeuken of het aanleggen van een waterpartij of vijver. Steeds meer grachtentuinen bevatten moderne voorzieningen en elektronica voor gemak, comfort, sfeer en veiligheid. Van tuinverlichting, een reinigingsinstallatie voor de vijver, beregeningsinstallatie tot bijvoorbeeld een buitendouche.

Onderhoud van de grachtentuin

Periodiek onderhoud is belangrijk om uw grachtentuin in topconditie te houden. Wij garanderen u met ons team van onderhoudshoveniers jaarrond tuinplezier. Naast snoei en bemesting zijn soms kleine herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld het terras nodig. Met de juiste structurele aandacht komt uw grachtentuin optimaal tot zijn recht. Precies zoals het op paper is bedacht.

Grachtentuin Van Raaijen Hoveniers Robert Broekema fotografie gezamenlijk
Ontwerp: Robert Broekema
Ontwerp: Robert Broekema
Grachtentuin tuinontwerp Van Raaijen Hoveniers Robert Broekema fotografie bank
Ontwerp: Robert Broekema

Welkom in onze tuinstudio

Wij zijn een familiebedrijf met liefde voor het hoveniersvak. Dit komt terug in onze missie en belofte: een exclusieve tuin vol geluksmomenten. U bent van harte welkom in onze tuinstudio waar we u optimaal kunnen informeren over de mogelijkheden. Neemt u even contact met ons op voor het maken van een afspraak?

Wenst u meer informatie over grachtentuinen en/of referentieprojecten? We horen graag van u.

Menu