Ontwerp: Buro Robert Broekma, Amsterdam

De landelijke tuin bij Van Raaijen Hoveniers

  • Ligt landelijk met uitzicht op een landelijke omgeving (kan ook een stadspark zijn)
  • Hortensia’s en een traditionele (nieuwe tijdsoort) leiboom staan functioneel bij het huis
  • Of is landelijk qua ontwerp en inrichting, bijvoorbeeld door het plaatsen van schapenhekjes
  • Terrassen met combinatie van materialen, bijvoorbeeld gebakken klinkers met tegels
  • Losse borders als eilanden in het gras
  • Siergrassen of weelderig bloeiende beplanting
  • Beukenhagen en een fruitboom of notengaard mag
  • Vraagt meestal wat meer onderhoud dan andere tuinen
  • Een boom dient functioneel te zijn dus geen ‘vulgroen’
  • Een eventuele vijver is een sloot of een grotere plas

Contact met buitengebied

Een landelijke tuin herbergt ruimte waarbij openingen in de beplanting voor contact met het buitengebied zorgen. Een landelijke tuin kenmerkt zich verder door de subtiele band tussen de tuin en het omringende landschap. Een aangrenzend bos dient als natuurlijke achtergrond waarbij onderdelen ervan in de tuin terugkeren. Of het strakke gazon met schaduwboom gaat op een harmonieuze manier over in het even zo groene weiland met koeien. Een landelijke tuin is een tuin die is gekoppeld aan het landschap. In een landelijke tuin gaan border en vijver harmonieus over in bos en sloot.

Landelijke tuin in ‘Bohemian’ stijl

Deze tuinbezitters – ondernemers in de modebranche – hebben een duidelijk beeld van hun wensen, voorkeuren en de laatste mode en trends. In het boeiende eerste gesprek valt de vernieuwende term ‘Bohemian’ en vanuit dat vertrekpunt gaan we aan de slag.

“De stijl van de nieuwe villa, een fraai houten huis met een mooie en gezellige uitstraling, is mede bepalend geweest voor het tuinplan”, vertelt onze tuinontwerpster Manon van Dis. “De tuin bestaat uit een werkplein voor de auto’s, paarden, honden en klus- en buitenactiviteiten. Dit deel van de tuin is geheel omhaagd. Vervolgens loopt er een loom, kronkelend pad naar de villa als warme entree tussen hortensia’s en vormsnoei elementen. Verscholen aan het water vind je een kleine zit op een vlonder, daar is het heerlijk genieten in alle rust.

Met gepaste trots delen we ook deze klantervaring:

Landelijke tuin bij eigentijdse woning

Marion van Leeuwen en haar echtgenoot lieten een eigentijds huis bouwen in een buitenwijk van Almere. Het bijzondere huis – met de naam ‘huis M’ – bevindt zich op een royaal perceel van ongeveer 1.800 vierkante meter en is ontworpen door hun zoon (architect) Marc Koehler. De landelijke tuin rondom dit huis is deels door Marion zelf ontworpen.

Wij waren het aanspreekpunt tijdens de ontwerpfase en hebben de tuin in zijn geheel aangelegd. Centraal in de tuin ligt de lange vlonder die fungeert als dieptelijn. Dat de tuin een landelijke uitstraling kreeg, zit ‘m vooral in de vele rijkbloeiende vaste planten en de bomen. Walnoot, tamme kastanje, berk en sierappel zijn bomen met een uitgesproken natuurlijke uitstraling. Net als de rij met sierlijke wilgen langs het graspad in de voortuin. Meer gecultiveerd zijn de Liquidambar – een amberboom met een spectaculaire herfstverkleuring – en de Liriodendron, een tulpenboom met een rijke voorjaarsbloei en een eveneens opvallende herfstverkleuring. In de beplanting vallen verder de vele siergrassen op, onmisbaar in een landelijke tuin. Daarnaast is er ruimte voor groenten en kruiden. Voor de heer des huizes is er een minigreen aangelegd.

Mogen we u inspireren met onze ideeën voor uw landelijke tuin? We ontvangen u graag in onze tuinstudio.

Menu