De stadstuin bij Van Raaijen Hoveniers

  • Soms behoefte aan privacy, op te lossen door bijvoorbeeld een haag op poten
  • Door beperkter oppervlakte in verhouding veel bestrating voor een fijn terras
  • Een pergola, klein blijvende boom of solitaire grote heester bepaalt de sfeer
  • Praktische, compacte oplossing voor berging/containeropslag of buitenkeuken
  • Een wat kleinere tuin midden in een stedelijk gebied
  • Binnen is buiten en andersom
  • Aankleding met grote potten, gevuld met lekker groen
  • Indien mogelijk werken met hoogteverschil voor wat diversiteit
  • Volop mogelijkheden in bestratingskeuze (ook voor ‘iets geks’)
  • Inrichting met een tuintapijt en/of een hangende stoel

Ontspanning centraal in de stadstuin

Een stadstuin is als een groene oase in een onmetelijke woestijn. Het is de ultieme ruimte om stress af te schudden terwijl aan de andere kant van de haag de wereld volop in beweging is. In een stadstuin is geen toegang voor burn-out, geen telefoongerinkel of e-mailcontact. Hier gaat het om ontspanning. De vormgeving zorgt voor een gevoel van innerlijke rust, is vooral overzichtelijk en staat jaarrond stevig overeind. De beplanting in een stadstuin is vriendelijk en verzacht de heftigheid van het dagelijkse bestaan. Centraal staan de wintergroene planten. Kleur en verrassing komt van bloeiende heesters en groepen vaste planten.

Amerikaans beachhouse in de polder

In het huis van Sandra staan veel meubels van Riviera Maison, dus de tuin kreeg ook een Long Island sfeer: “De zomersfeer overheerst. Openslaande deuren naar de veranda, de warme uitstraling van hout. Op je blote voeten door het gras lopen naar de bubbelende jacuzzi. Overal staan zitjes om elk zonnestraaltje op te kunnen vangen. Het is genieten van de kleuren van uitbundig bloeiende hortensia’s en de gefilterde schaduw van de grote leiplatanen”, vertelt Manon. Onze tuinontwerpster creëert vaker hoogteverschil, ook al is het maar 15 centimeter. In deze tuin is het vlonderdek ‘gelift’ naar dezelfde hoogte als de verandavloer; een uitnodiging om naar buiten te lopen.

Stoer, eigentijds rustpunt in de stad

Deze tuin – bij een monumentaal pand in Amsterdam-Zuid – ondergaat een complete metamorfose. Er is gekozen voor overwegend stoere en onderhoudsvriendelijke beplanting, passend bij de grond en schaduwsituaties. De wintergroene Fatsia met attractief blad kan twee tot drie meter hoog worden. Ook de bamboe achterin de tuin mag de hoogte in gaan, net als de bomen van de achterburen. Tel daar de verdichte groene hagen en de pergola bij op en privacy is gegarandeerd. Meer weten over deze tuin?

Het Vondelpark als je achtertuin

Jaarlijks bezoeken gemiddeld 10 miljoen mensen het Vondelpark. Welkom in de tuin van iedereen! Of je, als je het andersom bekijkt… Geniet van het Vondelpark als je achtertuin. De bewoners van het statige herenhuis – een gezin met jonge kinderen – willen aan de achterzijde van de tuin, bij het water, lekker besloten kunnen zitten. Men ontvangt regelmatig gasten waardoor ook een ruime eettafel is gewenst, net als een terras bij de openslaande tuindeuren op het hoger gelegen terras. De wens is ook parkeren op eigen terrein en voor de kinderen een speelhut en voetbalveldje. Tuinontwerpster Manon gaat aan de slag met de uitdaging om enerzijds de beslotenheid en privacy te waarborgen en anderzijds zicht te hebben op de skyline van het park.
Waar de achtertuin in de oude situatie vooral gebruikt werd als parkeerruimte van de kantoorvilla is nu een rijke tuin gecreëerd op een wel heel bijzondere plek, in hartje Amsterdam.

Mogen we u inspireren met onze ideeën voor uw stadstuin? We ontvangen u graag in onze tuinstudio.

Menu